Múzeum TANAPu bude kvôli pravidelnej údržbe uzavreté do 15. novembra

01.11.2009 Poprad

Tatranská Lomnica 1. novembra (TASR) – Múzeum Tatranského národného parku (TANAP) v Tatranskej Lomnici bude najbližšie dva týždne pre návštevníkov uzavreté.
Ako dnes informovala TASR Lenka Burdová zo Štátnych lesov TANAPu, od 2. do 15. novembra je naplánovaná pravidelná údržba exponátov, výstavných priestorov a ich čiastočná rekonštrukcia.
Okrem toho sa aj tento rok uskutoční aj výmena niekoľkých exponátov. \"Pôvodné exponáty rýb vyrobené zo sadry nahradia nové, tentoraz však už ich dermoplastické preparáty. Vystaviť chceme podľa možnosti všetky druhy rýb, ktoré sú pre tatranské vodné toky charakteristické. Za sklom tak nebude chýbať pstruh potočný, pstruh dúhový, lipeň či sih maréna, \" spresnila zoologička ŠL TANAPu Barbara Chovancová.
Kompletne zrekonštruovaná bude po 60 rokoch aj výstavná plocha umiestnená uprostred vnútorného priestoru múzea. V tejto časti plánujú návštevníkom priblížiť tri rôzne biotopy druhov lesných zvierat. Navyše k preparátom pribudnú nové, charakteristické pre konkrétne lesné prostredie. Kovovú konštrukciu stĺpov, na ktorej sú umiestnené fotografie, zakryjú časti zlomených kmeňov stromov z tatranských lokalít, ktoré zničila kalamita. Expozícia bude vybavená aj novým osvetlením.
Novinkou expozície múzea bude žiabronôžka arktická. Čiernobielu fotografiu, ktorá ju návštevníkom predstavovala doteraz, nahradí liehový preparát dva až tri centimetre veľkého kôrovca, ktorý žije v jedinom tatranskom plese.
Výstavnú expozíciu múzea v Tatranskej Lomnici si každoročne prezrie viac ako 36.000 ľudí. Po 14 sanitárnych dňoch bude múzeum sprístupnené 16. novembra 2009.
 

Vyberte región